SAVE THE ARCTIC!

Da snakker jeg ikke om det britiske bandet  Arctic Monkeys... Selv om de også er verdt å redde om de noen gang skulle komme i nærheten av grensen av utryddelse! Isbjørnene dør som fluer, men bare som isbjørner istedet for fluer.
Polarbjørnen, isbjørnen, hvitbjørnen, Ursus maritimusen, prinsessevogna*... Ja, et kjært barn har mange navn. Polarbjørnene bor i den arktiske polarsirkelen og disse flotte majestetiske dyrene lever av sel og fiske. I gjennomsnitt får en mamma-bjørn (a.k.a en binne) 2 valper, og alt i alt finnes det bare rundt 20 000 - 25 000 av dem i verden. Denne hvite bjørnen er et kulturhistorisk symbol for mange folkegrupper, et vakkert vesen i seg selv, et symbol på snø og is de nordlige områdene, bevis på klimaendringer og globaloppvarming eksisterer, og ikke minst en naturskatt som må bevares. Hvert år minskes isbjørnen habitat. Derfor velger jeg å skrive om dette problemet før tiden er ute.

Og visste du at på Svalbard bor det flere isbjørner enn mennesker?

Det har aldri vært enkelt å være fulltids isbjørn-mamma. De må jakte mat (for det meste sel) til seg selv og barna sine. Dette skjer med fare for at andre isbjørner (ofte hanner) som kan angripe barna eller at glatt is som sprekker mellom potene! Ungene er i tillegg helt avhengig av morens hjelp de første to årene av livet deres. Halvparten av ungene dør før de blir uavhengige av mamma. Valpene er i tillegg føde nakne, blinde og døve. Mamma-bjørnen er nødt til å passe på ungene i sin snøhule uten mat til de er voksne nok til å komme ut på overflaten. Nei, et isbjørn-liv er ikke alltid like lett!

Slik som mange andre utrydningstruet dyr er isbjørnene truet av olje og gassutvinning, overfiske, ulovlig fisking, forurensning, raske klimaendringer og andre miljøskadelige forutsetninger. Derfor må vi tenke på miljøet vårt og våre egne handlinger for at disse dyrene skal ha en framtid på jorden. Man kan si at isbjørnens skjebne kan bli vår egen hvis vi ikke begynner å handle nå! De siste 30 årene har jorden mistet tre fjerdedeler av de flytende ismassene. Det betyr at isbjørner har fått sitt naturlige tilstedeværelse truet av blant annet menneskeskapte klimaendringer.

Dæven, du visste mye om dette...
Ikke spør meg hvordan jeg vet så mye om isbjørner. Jeg har alltid hatt en fascinasjon for disse skapningene og de er faktisk favorittdyrene mine. Jeg lærte en del da jeg så på dokumentarserien Planet Earth av BBC forrige sommer, og en del på Youtube. Den episoden med isbjørnene het "Pole to Pole". TV-serien er tilgjengelig på Netflix, og det var også der jeg så den. Dokumentaren var utrolig bra og det må være den beste naturdokumentarserien jeg noen gang har sett. 10 av 10 på imdb.com fra meg! Alt annet av informasjonen fant jeg på disse nettsidene:

 • http://savethearctic.org/
 • http://www.polarbearsinternational.org/
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Polar_bear
 • http://www.worldwildlife.org/species/polar-bear
 • http://no.wikipedia.org/wiki/Isbj%C3%B8rn
   

Vær så snill! Vær med å garantere en framtid for dette fantastiske dyret (og det er favorittdyret mitt!) Hjemmene deres er i en svært sårbar kondisjon og trenger all støtten det er mulig å gi og få.
Du kan handle ved å....

 • Signere "Ja! La oss beskytte Arktis" på Save The Arctic sin hjemmeside.
 • Donere en slump med penger til økonomisk og politisk uavhengige organisasjoner som Greenpeace. Du bestemmer selv om du har lyst til å donere 10 kr (GJERRIG!) eller 10 000 000 kr (BEST FOR DEG!) Bare trykk på banneret på høyre siden av bloggen min! ->
 • Bli en isbjørnfadder hos WWF Norge. Her er linken: Bli isbjørnfadder!
 • Slå av lyset og alt elektronikk når du skal gå ut av huset. Du kan i tillegg også dra ut strømledninger for eksempel mobil og datamaskin når de ikke er i bruk.
 • Bruke bilen mindre og heller ta i bruk beina dine som isbjørnene!
 • Blogge om andre dyr som er i sårbare posisjoner som hvitbjørnen.
 • Vite at det ikke bare gjelder isbjørnene, men også tigere, snø leoparder, elefanter, gorillaer og mange andre dyr.
 • Lese om hvor viktig bærekraftig fisking er for både Norge som nasjon og isbjørnene. 
 • Del gjerne linker og bilder på Facebook!

Det er så mangt, men her er det noen konkrete forslag! :)

* Jeg referer til Kvitebjørn Kong Valemon.

#isbjørn #polarbjørn #utrydningstruet #wwf #greenpeace #savethearctic #polarisen #hjelp #støtte #dinhjelp #bærekraftig #hverdag #doner #donasjon #polarbear #vulnerable #arcticmonkeys

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Hallo, jeg vet ikke!

Hallo, jeg vet ikke!

18, Oslo

Liker å prate om meg selv. Hvis jeg var deg ville jeg nok ikke tatt verken bloggen eller bloggeren fullstendig alvorlig. Mye er tøys, men det meste er sant! Hvis du vil ha autografen min, send meg en melding ok, dette ordner vi! ;*

hits